Господарка » Після 60-ти життя у тернополян тільки починається


22:00 от admin
Як вести власну справу в пенсійному віці, навчають у Тернополі. Учасниці жіночого клубу «Відродження нації» проводять дводенні тренінги, під час яких розповідають, як отримувати дохід від улюблених занять – вишивання, консервування, кулінарії.
А також допомагають виграти грант для власного бізнесу. І коли хто думає, що в пенсійному віці ти вже своє відпрацював і нікому більше не потрібний, то на цих тренінгах повністю змінять ваш світогляд.
Лариса Прос переїхала до Тернополя зі сходу України три роки тому. Їй, як пенсіонерці, знайти роботу, аби заробити собі на прожиття, було важко. На тренінгу жінці допомогли знайти вихід зі складної ситуації.
– Я думала: «В мене є досвід, я вже й доньку вивчила. Але розуміла, що потрібно якось реалізовувати себе в цьому місті, якщо я хочу залишатися тут. Ну піду я на ці гранти, чисто для себе, спробую.» Виявилось, що це добра справа. Можна себе не просто чимось зайняти, а реалізуватися. І я виграла грант по сушці овочів, зелені. Ще там, вдома до пенсії, я це робила для своєї сімї. І тут, я зрозуміла, що це можна і треба робити. – розповіла ПроТе Лариса Прос.
Тренер Марина Пасєчник каже, таких історій багато. Люди приходять і самі до кінця не розуміють, що вони можуть робити. З ними спілкуються, розпитують, радять за що краще взятися.
– Ми вчимо людей, які є на пенсії, свої вміння, те, що вони найкраще роблять, перетворювати в джерело доходів. – Пояснює Марина Пасєчник. – І хтось думає: «От дали пенсію і все.» Але хтось вміє вишивати, хтось шиє, хтось знає іноземні мови. І треба підказати, як це може приносити дохід. І для людей були відкриття.
Часто пенсіонери, які починають якусь справу самостійно роблять чимало помилок. Найпоширеніша – кредит для реалізації задуманого. Навіть, якщо людина остаточно вирішила, то потрібно робити все правильно. А тому на тренінгах також знайомлять з різними фінансовими операціями і тим, як не потрапити до рук шахраїв.
– Ми розповідаємо людям, що таке кредити, переваги й ризики кредитів, банківські, небанківські кредити. Як правильно прорахувати відсотки. Роздаємо такі пам’ятки, де все написано. А також те, як не стати жертвою шахраїв. – Наголосила Марина Пасєчник.
Ще один важливий момент у цій справі – знайти порозуміння з дітьми. Адже інколи останні не розуміють батьків, які у пенсійному віці шукають, як себе реалізувати. І часто трапляється, що пояснювати доводиться не дітям, а батькам, що потрібно зробити.
– Різні покоління мають різне розуміння ведення бізнесу, – зауважує голова правління міського жіночого клубу «Відродження нації» Галина Кравець. – Ми говорили про «викрадачів грошей». Знаєте, що ними може бути? Оці консервації. Коли немає ще власних продуктів, то люди їх купують, витрачають гроші. І коли все вдома заставлене банками, а діти брати їх не хочуть, і старші люди, батьки зляться – «Я ж для вас це все крутила.» І коли порахувати всі витрачені гроші, то це є така шкідлива фінансова звичка. І цей тренінг дає змогу задуматися і змінити щось у своєму житті.»
До слова, подібне навчання проводитимуть не лише у Тернополі. Буде також у Донецькій, Луганській та ще 9 областях України – загалом 120 тренінгів, після яких учасники напишуть свої «історії успіху». Аби взяти участь у тренінгах, потрібно звернутися у ТМЖК «Відродження нації», тел. (0352) 52 39 52 або 52 57 05.

"0352.com.ua"