Господарка » На Тернопільщині дві родини вже 10 років виснажують себе судами через клаптик землі


15:30 от admin
Майже десятиліття дві родини з Теребовлянщини судяться за три сотки землі. «Мій чоловік майже десять років боровся за правду в наших продажних судах. Місяць тому пішов на той світ, так і недочекавшись справедливого рішення…» — витирає сльози 72-річна мешканка села Буданів, що на Теребовлянщині, Світлана Шкрибайло.
Переживши важку втрату, жінка занедужала й потрапила до лікарні, пише Нова. Днями, зовсім квола, повернулася додому, з болем глянула на межу, через яку точиться війна між її родиною та сусідами, хотіла махнути рукою на ті злощасні три сотки, але згадала чоловіка… «Володимир вірив, що доведе наше право на шмат землі, який у нас вкрав сусід Богдан Ласько, — продовжує розповідь пані Світлана. — Мушу довести справу до кінця бодай заради того, щоб довести сусідові, що не все у світі вирішують гроші та зв’язки…»
«Скільки хотів, стільки забрав…»
Обійстя, город і майже столітній будинок Володимиру Шкрибайлу перейшли у спадок від діда-прадіда. У 1974 році по сусідству з ними отримав ділянку односельчанин Богдан Ласько. Від початків їх сусідства між подвір’ями була огорожа. «У 1989 році Ласьки справляли весілля доньці і запропонували спільно зробити новий паркан. Ми мали камінь, чоловік виклав 45 метрів підмурівку по межі, Ласько приварив стовпці, натягнув сітку, — пригадує пані Світлана. — У 2000 році ми приватизували свою ділянку, а в 2009-ому нам несподівано надійшла повістка до Теребовлянського суду. Ласьки звинуватили нас у… захопленні їхньої землі — на три метри по ширині та сто метрів вздовж, хоча раніше не мали претензій. Насправді вони з кожним роком розширювали господарку, їм ставало дедалі тісніше на своєму обійсті, тому вирішили посунути нас. Ми — прості люди, чоловік усе життя працював на фермі, я — в торгівлі, а от Ласько був секретарем парторганізації в колгоспах сіл Вербівці та Буданів, після розвалу колгоспів набрав чимало техніки, нині він — великий фермер. Нам до нього далеко, він навіть не вважає нас за людей. Має зв’язки, тому виграв суди, пересунув огорожу на наш бік — скільки хотів, стільки забрав…»
За підроблену експертизу «світить» кримінал
Усі суди — від першої інстанції до Вищого спеціалізованого суду України — Шкрибайли програли. «Річ у тім, що Ласько підробив документи на ділянку, а потім експерт Тернопільського відділення КНДІСЕ сфабрикувала висновок щодо її площі. Згідно з генеральним планом Буданова, межа між нашими обійстями повинна бути там, де й була ціле минуле століття. Ми мали акт на землю, технічну документацію, проте Ласько домігся через суд скасування наших документів, — бідкається пані Світлана. — Суд повірив його «липовим» довідкам, хоча у нього дотепер нема ні акта на землю, ні інвентарного номера. Старожил нашого села дав мені карту Буданова за 1876 рік, на якій чітко окреслені межі наших ділянок. «Скоро піду з цього світу, але хочу, щоб була справедливість», — сказав він».
Адвокат Шкрибайлів Володимир Твердохліб має чималий досвід ведення земельних справ, тож, зіткнувшись із програшем через «традиційну» підробку документів, вирішив піти іншим шляхом — у 2013 році наполіг на порушенні кримінального провадження щодо підробки документів. За клопотанням адвоката слідство призначило повторну експертизу у Львівському НДІ. Заявнику довелося з власної кишені оплатити вартість повторної експертизи — понад 10 тис. гривень. Львівська експертиза чітко підтвердила, що Шкрибайли не захопили чужого наділу. Дві експертизи були направлені до Київського науково-дослідного інституту судових експертиз для надання їм оцінки. Столичні експерти підтвердили, що львівська експертиза достовірна, тернопільська — ні. У ході розслідування слідчий обласної поліції також надіслав матеріали провадження до Хмельницького відділення КНДІСЕ для проведення технічної експертизи, однак справа там пролежала 11 (!) місяців і ніхто з фахівців так і не приїхав до Буданова. А відтак матеріли без розгляду повернули назад нібито через те, що тернопільські слідчі відмовляються співпрацювати. Розслідування справи передано під контроль прокуратури Тернопільської області, але прокурори теж «відбиваються» відписками. Без сумніву, справу гальмують «на верхах», бо якщо «потягнеться нитка», перед криміналом доведеться постати і деяким теребовлянським чиновникам, і експерту Тернопільського відділення КНДІСЕ, і суддям…

"0352.com.ua"