Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → В Івано-Франківську показали фільм про скульптура, який подарував місту визначні пам'ятки

В Івано-Франківську показали фільм про скульптура, який подарував місту визначні пам'ятки

13.03.2017, 23:00

З нагоди шевченківських днів, в Івано-Франківську показали стрічку про канадського скульптора українського походження Лео Мола. Митець має неабияке відношення до нашого міста, оскільки, подарував йому пам'ятник молодого Кобзаря. 

Символічним є те, що презентація фільму відбувається саме в Шевченківські дні, в час, коли весь світ вшановує пам’ять Кобзаря.

На презентацію фільму завітав Надзвичайний і поважний посол Канади в Україні Роман Ващук. "Це фільм про канадського, а також, і українського скульптора Лео Мола, себто, Леоніда Молодожанина про його "город скульптур" у місті Вінніпегу, де він найбільше творив. Також, тут, в Івано-Франківську стоїть копія того самого Шевченка, який є і в Отаві", — зазначив посол.

Документальний фільм "Лео Мол у світлі і тінях" відзнято в Канаді, адаптація та переклад виконані громадською організацією "Арт-лабораторія "Кораллі", йдеться у сюжеті ТРК "Карпати".
Довідка: Навесні 2008 року знаний у світі канадійський зодчий українського походження Лео Мол подарував місту власноруч виготовлену величну скульптуру Тараса Шевченка у бронзі. Новину жваво обговорювали, як то кажуть, і малі, і старі. Проте місцева влада не поспішала скористатися такою щедрістю. Розпочалися традиційні чиновницькі зволікання, дискусії щодо вибору місця встановлення монумента, довго ламалися списи навколо художньої цінності дарунка, оскільки Шевченко відтворений молодим, а не в традиційно зрілому віці.
Зрештою, 22 травня 2011 року пам’ятник Кобзареві, все-таки, відкрили в місцевому парку культури і відпочинку… імені Т. Г. Шевченка. На жаль, сам скульптор не дочекався цієї радісної події, адже 4 липня 2009 року на 95-му році пішов з життя. До речі, як з’ясувалося, це був останній із понад двох десятків його рукотворних монументів українському поетові.

Читайте також: На Прикарпатті зніматимуть фільм про відому історичну постать. Відео

"0342.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
372