Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → У Тернополі «депутатські» фонди розходяться за декілька місяців

У Тернополі «депутатські» фонди розходяться за декілька місяців

12.03.2017, 21:00
Депутати міської ради можуть «виписувати» матеріальну допомогу. На рік мають ліміт до 15 тисяч гривень. Процедура складна: обранець лише ставить суму та «візу» на заяві потребуючого. Документи перевіряє соцзабез, рішення приймає виконком
Щороку, як розповідають депутати, за матеріальною допомогою відсотків на 30% приходять одні й ті ж люди. У них дійсно є потреба і вони йдуть «знайомою дорогою». Ще відсотків 30 - громадяни, які йдуть до депутата, а часто до кількох, за порадою працівників міської ради. Решта ж - мешканці виборчих округів, які про існування «депутатських» фондів і не здогадуються. Просто прийшли на прийом у пошуках підтримки.
- Депутат із грошима не контактує, - пояснює депутат міської ради Андрій Шкула. - Ми лише візуємо заяву людини та вказуємо суму, пам’ятаючи про загальний річний ліміт. Далі управління соцполітики перевіряє всі документи та подає на затвердження виконкому. За грошима приходять люди з різними проблемами і бідами: від «нема чим за хату платити» до «в мене рак, нема грошей на ліки». Стараюсь допомагати людям, незалежно від того, на якій вулиці живуть. Іноді відмовляю. Було, що приходить людина і каже: «У мене проблеми з тиском, я щороку в санаторій їжджу, виділіть гроші». Розказую про інвалідів, хворих. Іноді пояснень не сприймають, ображаються.
Виділяють депутати зазвичай від декількох сотень до декількох тисяч гривень. Буває, що одну заяву підписують майже усі. Це дозволяє акумулювати десять і більше тисяч.
- Коли звертаються люди, звичайно, допомагаю, але є такі, що на цьому спекулюють, - зауважує депутат Юрій Штопко. – Дійсно є люди, яким ці кошти будуть корисними і допоможуть покращити здоров’я, назбирати на операцію чи вийти з якоїсь біди. Стараюсь допомагати виборцям з округу, але не відмовляю й іншим, якщо є документи, які підтверджують потребу. Щодо самих фондів, то в наших реаліях це мізерні гроші, бо ж навіть у міських лікарнях витрати на рядові операції - це тисячі. А уявіть, якщо в людини ситуація, коли вона без грошей і не має де взяти...
Гроші на допомогу депутатам виділяють у січні. А уже в квітні майже всі народні обранці вичерпують свої фонди. Допомагають, якщо можуть, ще й своїми грошима. Але робота депутата, нагадаємо, неоплачувана.
Є серед обранців і такі, які ще в січні роздають усе. Так робить Ігор Турський. Чимало колег вважають такий крок дієвим та правильним.
- Принцип простий: гроші роздаю потребуючим на окрузі й одразу, - каже 20хвилин пан Ігор. - Пріоритет — хворі діти. Маю список таких людей, напрацьований роками. Тому не чекаю, щоб приходили, а сам ініціюю. Зараз до списку додались атовці.
Питання матеріальної допомоги з так званих депутатських фондів досить дискусійне, вважає депутат міської ради Назарій Зелінка.
- Допомогу повноцінно могло б виплачувати управління соціальної політики, - каже пан Назар. - Але завдяки депутатам мешканець може отримати більшу суму, зважаючи на потреби. На жаль, тих коштів недостатньо для того, щоб суттєво допомогти людям. Всі кошти виплачують рішенням виконкому згідно з клопотанням депутатів із загальної суми, яку вони на сесії заклали в міському бюджеті для виплати матеріальної допомоги тернополянам. Є умовна сума, яку депутати можуть "розписувати" своїм виборцям для вирішення важких соціальних та матеріальних проблем. В основному ці кошти йдуть на лікування.
Депутат міської ради Оксана Яциковська вважає: якщо мова про здоров’я дітей чи кошти на невідкладне лікування, то немає значення, з якого округу людина. Майже кожного разу на прийом хтось приходить до неї, як і до інших депутатів, за матеріальною допомогою.
Звертатись за матеріальною допомогою можна і до недепутатів. Свої фонди, приміром, мають секретар міської ради та міський голова. Крім того, при потребі і можливості гроші може виділити виконавчий комітет, адже в бюджеті передбачена спеціальна стаття витрат — на матеріальну допомогу.


"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
357