Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → Орнітологи просять зменшити ажіотаж навколо лебедів, які начебто замерзають і голодують на скутих кригою водоймах

Орнітологи просять зменшити ажіотаж навколо лебедів, які начебто замерзають і голодують на скутих кригою водоймах

16.01.2017, 14:00

Через сильні морози цієї зим та промерзання водойм небайдужі люди переймаються долею водоплавних птахів, зокрема лебедів. Проте ситуація далеко не завжди така критична, як може здаватися.

Таку інформацію поширив на своїй Фейбук-сторінці Галицький реабілітаційний центр дикої природи.

На прикладі підвищеного ажіотажу навколо лебедів-шипунів та інших птахів, які зимують на водосховищі Хмельницької атомної станції, автор роз'яснює ситуацію:

«Там зимує щонайменше 28 видів інших водно-болотяних птахів, загальна кількість яких часто становить понад 10 000 особин. Всі вони вдало перезимовують, хоча більшість цих видів є перелітними на території України. Що приваблює птахів залишатися тут зимувати?Дуже просто — незамерзаюча водойма. Це все, що треба, це гарантує доступність корму, а відтак — і холод не страшний. 

Повернемося до лебедів. Що потрібно їм? Хоча б клаптик незамерзлої ділянки, де вони з глибини води за допомогою довгої шиї зможуть діставати собі корм. По великому рахунку на водосховищі, де майже дві тисячі гектарів теплої, незамерзаючої води, птахам цим не потрібно від людей навіть однієї булочки. Хто хоче підгодувати — нехай, але це може приносити й шкоду — призводити до звикання птахів і втрати здатності виживати в складних умовах, викликати захворювання травного тракту через бродіння хліба й інше».

Від себе керівники реабілітаційного центру додають, що, все ж таки, є окремі випадки, коли птахи потребують допомоги людей: серед зграї птахів трапляються хворі, виснажені, скалічені особини. Їх забирають у ЦРДТ, лікують, підгодовують і навесні випускають в дику природу.

До теми: На Коломийському озері від холодної смерті врятували десятки лебедів (ВІДЕО), На лікування привезли лебедя з пораненим крилом. Імовірна причина травми - куля браконьєра (ФОТО) 

"0342.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
116