Господарка » У Франківському суді шукають присяжних, заробітна плата яких прирівнюватиметься до зарплати суддів. Фото


15:05 от admin

Івано-Франківський міський суд стикнувся з проблемою набору кандидатів до складу суду присяжних, який впродовж наступних 3-х років розглядатиме найскладніші кримінальні справи щодо злочинів, за вчинення яких, згідно з українським законодавством, передбачено найвищу міру покарання — довічне ув'язнення. З необхідних 15 кандидатів бути присяжними у суді зголосилися лише двоє осіб.

Про це сьогодні на прес-конференції повідомив голова Івано-Франківського міського суду суддя-спікер Тарас Антоняк, інформує 0342.ua.

"Закінчилася попередня каденція і ми набираємо новий склад присяжних. Наразі у нас недостатня кількість кандидатів. А це означає, що, якщо підсудний проситиме, аби його справу розглядав суд присяжних, а у нас не буде необхідної кількості присяжних, то ми будемо змушені передати справу на розгляд до іншого суду. Мінімальна кількість присяжних повинна становити 3 осіб", — каже Антоняк.

Таку пасивність громадян він пояснює тим, що люди бояться брати на себе відповідальність. Адже мова йде про розгляд кримінальних проваджень, де підсудному загрожує довічне позбавлення волі. Формально, присяжний повинен поставити свій підпис під вироком "довічне ув'язнення". До уваги береться думка кожного присяжного і для винесення вироку достатня проста більшість голосів.

Присяжний також отримує таку ж заробітну плату, як і суддя

"У Сполучених Штатах Америки набір до складу суду присяжних проходить дещо інакше. Там, зі всіх мешканців міста, які за законом можуть бути присяжними у суді, комп'ютер обирає необхідну кількість кандидатів. А так як бути присяжним у суді — це громадський обов'язок американця, людина не може відмовитися від цієї участі. І я є прихильником такого механізму. У нас же суд звертається з поданням до міської ради, яка вже формує і затверджує список громадян, які дали згоду бути присяжними", — розповідає суддя.

За його словами, присяжні, на час виконання своїх обов'язків у суді, користуються такими ж правами та обов'язками як і суддя. Присяжний отримує таку ж заробітну плату, як і суддя. Тобто та кількість судових засідань, на яких працює присяжний, обліковується і йому нараховується зарплата, при цьому звільнятися з основного місця роботи йому не потрібно.

Для того, щоб бути присяжним у суді, не обов'язково мати юридичну освіту. Достатньо бути громадянином України, мати вік більше 30-ти років та проживати в Івано-Франківську на постійній основі. Про критерії, які не дозволяють бути присяжним у суді, читайте тут. Тож, бажаючі стати присяжними у Івано-Франківському міському суді ще можуть подати свої заявки до 20 січня 2017 року.

Нагадаємо, що однією з резонансних справ, яку розглядав суд присяжних, була справа про вбивство валютчика.

H6cw_xuCcVo

"0342.com.ua"