Господарка » Екологічні наслідки війни в Донбасі зараз навіть неможливо оцінити


17:53 от admin
Оцінити екологічні втрати на Донбасі можна буде тільки через півроку після закінчення бойових дій, ще 10 років знадобиться на розмінування території.
Оцінити екологічні втрати на Донбасі можна буде тільки через півроку після закінчення бойових дій, ще 10 років знадобиться на розмінування території, вважає науковий співробітник Інституту проблем виховання НАПН України, експерт ГО "Фонд" Відкрита політика "Юрій Солобай. Пише" Інтерфакс ".
" Оцінити екологічні втрати на Донбасі зараз практично неможливо, оскільки там відсутні контролюючі органи, відсутня можливість все аналізувати і йдуть бойові дії. На думку фахівців, почати оцінювання можна тільки через півроку після закінчення бойових дій ", - сказав Ю.Солобай на прес-конференції" Кліматична політика України і позиція сторін на COP 21 ".
При цьому він зазначив, що після припинення вогню ще 5-10 років піде на розмінування. "Тому реальні екологічні втрати Донбасу неможливо підрахувати", - додав він. Як приклад експерт назвав заповідник "Донецький кряж", на території якого - Савур-Могила. За його словами, заповідник зараз практично знищений: шляхом аналізу космічних знімків на території 15х15 км нараховано 15505 воронок калібром від 82 мм до 220 мм. Всього це +1737 тонн тротилу і 47 тонн гексогену.
Також під час вибуху виділяється чадний, вуглекислий і буре гази, окис азоту, формальдегід, пари синильної кислоти, азот. "Все це потрапляє у грунт і воду, отруюючи все навколо", - підкреслив експерт. Крім того, від 2775 вибухів снарядів "Град" залишилося від 4,5 до 6,5 млн металевих уламків. Ще одним показником є руйнування родючого шару: під час вибухів вивернули близько 114 тис. кубометрів грунту. "Це означає, що для того, щоб просто вирівняти ці воронки, потрібно близько 11 тис. Вантажівок типу" КамАЗ ", а для рекультивації всього цього знадобиться ще кілька років і багато коштів", - сказав Ю.Солобай. "Тобто ця територія практично знищена, її неможливо використовувати протягом десятків років, жоден вид діяльності там неможливий", - додав він. Експерт також повідомив, що таких об'єктів по Донбасу велика кількість, тому Україна не зможе вирішити проблеми смостоятельно.

"0642.ua"